Çocuklarda diş fırçalama ne zaman başlamalıdır?
Bebeklerde 6. aydan itibaren dişler sürmeye başlar ve 3 yaşına geldiğinde bu süreç tamamlanmış olur. Toplam 20 adet süt dişi vardır.
Bebek 6-8 aylıkken, yani ilk dişler sürmeye başladıktan sonra, temizleme işlemine de başlanmalıdır. Temiz bir gazlı bez ya da parmak fırçası yardımıyla, bebeğin dişlerindeki artıklar temizlenebilir.
3 yaşına kadar olan fırçalama fonksiyonel olarak tam bir önem taşımasa da, çocuğun fırçalama alışkanlığı kazanması açısından faydalıdır. 3 yaştan itibaren çocuk dişlerini fırçalamaya başlamalıdır. Çocuklar dişlerin genelde görünen yada kolay ulaşılabilen yüzlerini fırçalarlar,oysa çürük oluşumunun önlenmesinde önemli olan azı dişlerinin çiğneme yüzeylerini ve arayüz temizliğini yapamazlar. Bu yüzden anne-baba kontrolünde yapılması daha doğru olur.
Seçilecek olan diş fırçası, ağzın boyutlarına uygun ve yumuşak kıllardan oluşmalıdır. Eskimiş olan yada sert kıllara sahip diş fırçası, diş minesine ve diş etlerine zarar verecektir. Bu yüzden 3-6 ay aralıklarla diş fırçasının değiştirilmesi gereklidir.
Diş fırçası kadar diş macununa da dikkat etmek gerekir. Çocuklar için uygun olan, flor seviyesi düşük diş macunları kullanılmalıdır.
Diş fırçalama işlemini, sabah kahvaltıdan sonra ve akşam yatmadan önce olmak üzere günde 2 defa yaklaşık 2şer dakika yapmak yeterlidir. Burada asıl önemli olan çocukluk çağında diş fırçalama alışkanlığının kazanılmasıdır.
|