Dişler günde kaç kez diş fırçalanmalı?
Dişler iyi temizlenmeyecek olursa, üzerinde besin artıkları ve mikroplar birikir. Ağız içerisindeki bakteriler yiyecek artıklarındaki şekerli maddeleri kullanarak onu saydam, yapışkan bir madde haline getirir ve dişler üzerine yapışmasını sağlar. Bu birikintilere plak denir. Bu plaklar bakterilerin diş üzerinde tutunmalarını da kolaylaştırırlar. Düzenli ve etkili fırçalama yapılmaması sonucunda dişlerin bütün yüzeylerinde, diş-dişeti birleşiminde ve diş aralarında biriken, bu plak dişeti hastalıkları ve çürüğe neden olur. Bu nedenle dişler, sabah kahvaltıdan sonra ve akşam yatmadan önce olmak üzere, en az günde 2 defa etkin bir şekilde fırçalanmalıdır. Ayrıca ne kadar ideal fırçalama yapılırsa yapılsın sağlıklı ve hastalıklı ağızlarda arayüz bölgelerindeki plak tamamen temizlenemez. Bu nedenle diş ipi ve arayüz fırçası gibi arayüz temizleyicileri kullanılmalıdır.
Dişler yemekten hemen sonra mı fırçalanmalı yoksa belli bir zaman geçmeli mi?
Yapışkan ve çürük yapıcı gıdaların tüketimini takiben dişler hemen fırçalanmalıdır. Limon, portakal, greyfurt türevi asit oranı yüksek meyve ve bunların suları, kola gibi asitli içeçekler, şarap, turşu ve sirke, efervesan C vitamin pastilleri tüketiminden hemen sonra diş fırçalamak, yüksek asit altında diş yüzeylerinde aşındırıcı etki yapacağı için doğru değildir. Asitli gıdaların tüketiminden 2-3 saat sonra dişler fırçalanmalıdır, aksi taktirde asit erozyonu oluşumu ile dişlerde aşınma başlar. Asitli gıdaların tüketimi sonrası hemen fırçalamak yerine, su ile çalkalama önerilebilir.
Diş beyazlatmak için beyaz mı yoksa mavi diş macunu mu kullanmalıyız?
Diş beyazlatma macunun rengi ile ilgili değil içeriği ile ilgilidir. Günümüzde; çürük, dişeti iltihabı, tartar, lekeler ve diş hassasiyeti gibi birçok problemle savaşmada yardımcı olması için tasarlanmış etken maddesi farklı çok sayıda diş macunu vardır. İhtiyacınıza uygun diş macununun hekiminiz tarafından belirlenmesi gereklidir.
Diş ipi yararlı mı, zararlı mı?
Ne kadar ideal fırçalama yapılırsa yapılsın sağlıklı ve hastalıklı ağızlarda arayüz bölgelerindeki plak tamamen temizlenemez. Bu nedenle diş ipi ve arayüz fırçası gibi arayüz temizleyicileri kullanılmalıdır. Temizleyici seçimi plak oluşum hızına, diş dizilerine, arayüzlerin genişliğine ve kontakt noktalarına, yüzey düzensizliklerine, ortodontik aparey ve sabit köprülerin varlığına ve hastanın el becerisine göre seçilir. İhtiyacınıza uygun ara yüz temizleyicisinin hekiminiz tarafından belirlenmesi gereklidir.
|